Vorige week verkondigde
Ben Weyts zijn idee om een zevende jaar of ‘schakeljaar’ in te voeren na het algemeen secundair onderwijs. Een goed idee, volgens velen, al zal het schakeljaar zeker geen ‘mirakeloplossing’ zijn. Dat schrijft VRT Nieuws.
Mark Verdyck, directeur studentenzaken bij Thomas More hogeschool, bevestigt dat studenten in België een zeer open toegang hebben naar het hoger onderwijs en dat de studiekeuze voor studenten nagenoeg onbeperkt is, ongeacht de voorkennis.
“Regelmatig zien we dat er daardoor een totale mismatch is tussen een persoon en een studiekeuze”, aldus Verdyck. “Dat is een groot probleem. Een schakeljaar kan een zinvol idee zijn, maar zal nooit een mirakeloplossing zijn."
Oriëntatieproeven
Tegenwoordig zijn er wel niet-bindende proeven voor bepaalde richtingen, bijvoorbeeld voor de lerarenopleiding. In de beleidsnota van minister Weyts staat dat er onderzocht zou moeten worden of die oriëntatieproeven voor bepaalde opleidingen al dan niet bindend moeten worden.
Behalve het probleem van de beperkte voorkennis, stelt zich ook nog een ander probleem. Zo weten jongeren ook vaak niet goed hoe ze hun hogere studies moeten aanpakken. “Dan gaat het over hoeveel zelfstandigheid, in de zin van persoonlijke planning, er van hen verwacht wordt”, zegt de directeur studentenzaken.
Alcoholproblemen
“In het hoger onderwijs lijkt het erop dat ze plots alle vrijheid hebben en voor velen is het moeilijk om daarmee om te gaan. Dat leidt onder meer zelfs tot alcoholproblemen, iets wat we frequent zien opduiken in studentensteden”, besluit Verdyck.