Een drukke politieke agenda, een leven in de schijnwerpers en een hoofd vol verantwoordelijkheden. Maar diep vanbinnen blijft Petra De Sutter ook die bevlogen arts die ooit haar hart verloor in een ver en warm land: India. In het VRT-programma Mijn eerste reis herontdekt ze, samen met Siska Schoeters, een deel van zichzelf dat ze lange tijd heeft moeten parkeren.
India als spiegel van haar verleden
Het is november 2024 wanneer De Sutter samen met Schoeters terugkeert naar Delhi, een plek waar haar leven dertien jaar geleden een nieuwe wending kreeg. “Het was instant verliefdheid", vertelt ze over die allereerste keer op een medisch congres. Die reis bracht haar niet alleen in contact met een andere cultuur, maar ook met een filosofie over leven, lijden en verbondenheid die haar nooit meer losliet.
Het bezoek aan een fertiliteitskliniek van haar vroegere stagiaire Gauri, die intussen duizenden kinderen op de wereld hielp zetten, raakt een gevoelige snaar. “Ik mis het contact met patiënten. Het echte, menselijke", zegt De Sutter. “Ik ben nooit gestopt met arts zijn omdat ik het beu was, maar omdat andere dingen op mijn pad kwamen. Maar ik mis het nog elke dag.”
Van ingenieur naar gynaecoloog
Dat Petra ooit voor geneeskunde zou kiezen, was nochtans niet vanzelfsprekend. “Als puber was ik koppig. Ik zou ingenieur worden", lacht ze. Maar na drie weken begon ze te twijfelen. “Ik had nood aan contact met mensen. En geneeskunde gaf me dat.” Die keuze bracht haar niet alleen vervulling, maar ook confrontatie. Een van de zwaarste momenten? Het verliezen van een moeder én haar kind tijdens een bevalling. “Dat vergeet je nooit. In de fertiliteit geef je leven. Maar soms verlies je het ook. En dat is verpletterend.”
Zoeken naar zingeving
Naast het medische en politieke, speelt ook spiritualiteit een rol in haar leven. “Ik ben katholiek opgevoed, maar voel me meer aangetrokken tot het boeddhisme", vertelt ze open. “Niet om de rituelen, maar om de filosofie: je hebt geen antwoorden nodig om goed te kunnen leven.”