De mensen van de
horeca wachten vol ongeduld op een klein beetje goed nieuws van de overheid. Zij zullen in de exitstrategie hoogstwaarschijnlijk de laatste groep zijn die hun zaak mogen heropenen.
"Wat wij belangrijk vinden voor de sectoren, is om eerst te kijken of er veilig gewerkt kan worden, bijvoorbeeld met de social distancing”, zegt
Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep van de exitstrategie, in ‘De Afspraak’. “Dat is heel belangrijk en sowieso de voorwaarde."
“Er zijn sommige sectoren waarin dat gewoon heel moeilijk is. In de sectoren waarin het niet mogelijk is om dit te garanderen, die zullen gewoon nog even moeten wachten.” De horecasector vreest een waar bloedbad, maar een heropening zal dus nog niet voor meteen zijn.
Nieuwe golven
“Voor alle sectoren is de boodschap in eerste instantie: kan je veilig herstarten? Dat is een hele belangrijke oefening”, volgens Vlieghe. “Het gaat heel wat aanpassingen vereisen. Er gaan voor de bedrijven heel wat regels komen ook, zoals we in het begin ook al zeiden."
“Het is nu eenmaal de realiteit dat we grote bijeenkomsten van mensen moeten vermijden, want die gaan dan weer nieuwe golven kunnen creëren die we misschien niet kunnen opvangen in de ziekenhuizen."