Waarom het 'Doomsday-vliegtuig' van Poetin ons zeer ongerust moet maken

12 apr , 9:00 Buitenland
poetindoomsday

Het ziet eruit als een gewone reus van een vliegtuig, maar wie ooit de Ilyushin Il-80 – ook wel ‘Flying Kremlin’ genoemd – door het luchtruim ziet snijden, weet dat er iets goed mis is. Dit toestel is geen showvliegtuig of luxe transportmiddel. Het is gebouwd voor het ultieme rampscenario: nucleaire oorlog.

Een luchtmachtbasis voor het einde der tijden

Officieel is de Il-80 bedoeld als mobiel commandocentrum. In geval van een allesverwoestend conflict, waarbij het Kremlin zelf zou worden uitgeschakeld, kan Vladimir Poetin vanop deze vliegende bunker zijn taken voortzetten. Geen ramen, geen franjes – alleen strategische overleving.

Voormalig Amerikaans luchtmachtofficier Cedric Leighton legt uit waarom het toestel geen vensters heeft: “Bij een kernexplosie kunnen ramen barsten of smelten door de hitte en straling. Door ramen volledig te vermijden, blijft de structuur van het vliegtuig intact.” De enige zicht naar buiten bevindt zich dan ook uitsluitend in de cockpit.

Communicatie zonder grenzen

Boven op het toestel prijkt een opvallende bolvormige koepel, geen decoratief element, maar een essentieel onderdeel voor het behoud van communicatie, zelfs in omstandigheden waarin satellieten of grondstations worden uitgeschakeld. Ook elektromagnetische aanvallen, die elektronische systemen kunnen verlammen, zouden geen vat hebben op dit toestel.

En er is meer: het ‘Doomsday-vliegtuig’ kan in de lucht worden bijgetankt. Hierdoor kan het dagenlang blijven vliegen zonder te landen. In oorlogsscenario’s betekent dat één ding: controle zonder onderbreking.

Ook de VS heeft zijn versies paraat

Rusland is niet het enige land dat dit soort vliegende commandocentra inzet. De Verenigde Staten hebben een vloot van vier E-4B’s, die ook in crisissituaties kunnen worden ingezet. Al wordt er daar transparanter over gecommuniceerd: de toestellen worden af en toe ingezet voor officiële reizen van hooggeplaatste figuren.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Zolang zo’n vliegtuig op de grond staat of slechts deel uitmaakt van een vliegshow, is er weinig reden tot paniek. Maar wie dit toestel onverwacht in de lucht ziet – en dan vooral in de buurt van Moskou – weet dat het alarmfase rood is. De Doomsday-jet stijgt alleen op als de wereldorde op haar grondvesten davert.