Nu de energieprijzen de pan uit swingen, nemen heel wat mensen drastische maatregelen om hun factuur zo laag mogelijk te houden. Sommigen zweren bij het afzetten van de verwarming, maar ook mensen met een vaatwasser kunnen hierop inspelen.
De meeste moderne vaatwasmachines hebben een eco-stand. Dan zou je zuiniger wassen. Maar dat programma duurt vaak veel langer dan de andere. Volgens wetenschapsjournalist Koen Wauters moeten we niet te veel kijken naar de duur van een programma.
"Dé grootste energiekost bij een vaatwasmachine is het opwarmen van water”, zegt Wauters op Radio 2. “Bij de eco-stand wordt er minder water gebruikt en dus verwarmd. En het water wordt ook minder heet. "Gemiddeld is dat bij de eco-stand zo'n 50 graden. Bij een intensief wasprogramma wordt het water opgewarmd tot 65 graden.”
Alle afwasmachines hebben een eco-stand, maar toch zijn er nog onderlinge verschillen. Het energielabel van je vaatwasser speelt ook een rol bij het verbruik. "Als je een vaatwasser met zuinigste energielabel C zo'n vijf keer per week laat draaien, verbruik je gemiddeld 160 kWh, goed voor zo'n 36 euro. Bij een vaatwasser met energielabel G is dat 250 kWh of 57 euro." Op een jaar tijd kan dat toch al snel enkele tientallen euro's meer kosten aan stroom.
En heb je nog een oude machine in huis, dan kunnen de kosten snel oplopen. "Een machine van 15 tot 20 jaar oud kan elk jaar gerust 150 euro aan elektriciteit kosten. Dus, een oude machine vervangen door een nieuwe kan renderen." Al kost een nieuwe afwasmachine produceren uiteraard ook energie, gemiddeld evenveel als ze in vier jaar verbruikt.
Dé energiezuinige tips voor mensen die een vaatwasser gebruiken? Niet voorspoelen, vul de vaatwasser volledig en gebruik altijd het eco-programma.