Als er één man niet van ons televisiescherm te denken was het afgelopen jaar, dan was het wel Marc Van Ranst. Hoewel hij aanvankelijk ontvangen werd als een held in de strijd tegen corona, kwam er steeds meer kritiek op hem.
"Zo gaat dat altijd, bij elke epidemie”, zegt Van Ranst in een gesprek met EenVandaag. In dergelijke zeldzame situaties wordt er vaak gezocht naar een zondebok. “Vaak is dat degene die er heel veel informatie over geeft. Uiteindelijk wordt de weerman of weervrouw verantwoordelijk voor het slechte weer. Dat is onvermijdelijk.”
Bedreigingen werden voor de viroloog praktisch dagelijkse kost, maar op een figuur als ex-militair Jürgen Conings was Van Ranst niet voorbereid. “Dat mensen je dood wensen, dat komt dagelijks voor. Nog steeds”, zegt hij. “Maar dat iemand over oorlogswapens en raketwapens beschikt, dat verwacht je niet."
Van Ranst en zijn gezin werden wekenlang 24/7 door de politie bewaakt. "Ze plukken je van je werk en een uurtje later zit je in een safehouse. Dat was erg vervelend, vooral voor mijn zoon. Een 12-jarige hoort buiten te spelen en niet in een safe house te zitten.”
Toen Conings plots verdween, werd de steungroep ‘Als 1 achter Jürgen’ opgericht op Facebook. Al snel waren er tienduizenden mensen die zich hierbij aansloten. ”Dat ga ik nooit begrijpen", geeft Van Ranst toe.
"Eén extremist, die misschien posttraumatische stress heeft, dat kan je ergens wel begrijpen. Maar 50.000 mensen die hun steun betuigen aan Jürgen Conings en zeggen dat ze het heel normaal vinden dat Marc van Ranst dood moet, dat is een hele rare wereld", besluit hij.