Karl Vannieuwkerke voor de rechter gesleept

karlvannieuwkerke 1
Marina Swyn­gedauw verdedigt haar man Eric De Vlaeminck ook na zijn overlijden nog met hand en tand. Zo sleept de weduwe sportpresentator Karl Vannieuwkerke en ex-veldrijder Roland Liboton voor de rechter. Vandaag worden ze voor de rechter in Veurne verwacht.
“Het draait allemaal rond een uitzending van Extra Time”, zegt Karl Vannieuwkerke in Het Nieuwsblad. “Sven Nys was uitgenodigd. Hij had een artikel bij waarin Liboton een en ander uit de doeken deed over doping­gebruik in het veldrijden. Ik polste of Nys meer over het onderwerp kwijt wou. Als je A zegt moet je B zeggen, Sven, zei ik. Maar daar is Nys niet op ingegaan. Toch is het die zin die bij de weduwe van Erik De Vlaeminck in het verkeerde keelgat is ­geschoten. Ik ben daarover ondervraagd en dat is het, wat mij betreft.”
Het ging om een artikel uit 2017. In een interview vroeg men aan Liboton wie de beste veldrijder aller tijden was. Liboton vond zichzelf de beste, ook al omdat hij liet doorschemeren dat de wereldtitel die De Vlaeminck in 1970 en 1971 haalde niet helemaal koosjer was.
“Er waren toen ook al dopingcontroles en Erik werd op die wedstrijden nergens van beschuldigd, laat staan betrapt”, zegt zijn weduwe Marina Swyngedauw. “Het is niet omdat Erik er niet meer is dat je zomaar van alles en nog wat over hem kan zeggen en schrijven.” 
Vannieuwkerke liet gisteren al verstaan dat hij niet naar de rechter zal gaan. Voor zover bekend heeft hij ook geen advocaat onder de arm genomen. Liboton verkoos om gisteren helemaal niet op zijn dagvaarding te reageren.