Uitgelekt: 'Dit zijn de mensen die achter supportersgeweld bij Anderlecht zitten'

15 apr 2019, 11:30 Sport
news

De klassieker tussen Standard en RSC Anderlecht werd vrijdagavond opgeschrikt door supportersgeweld. Uit protest gooiden verschillende leden uit de harde kern van Anderlecht vuurpijlen en rookbommen op het veld, en dat tot de wedstrijd uiteindelijk definitief werd gestaakt.

Enkele dagen na de feiten is duidelijk wie er precies achter het supportersgeweld zat. Het Laatste Nieuws meldt dat paars-witte hooligans uit de jaren tachtig en negentig dé drijvende kracht zijn achter de protestacties.

De groep genaamd 'O-Side' is de harde kern die zijn ontstaan kende in de jaren tachtig en vernoemd is naar de O-sector van het Constant Vanden Stockstadion. "Het waren de mannen van uit de jaren tachtig en negentig, toen hooliganisme is ons land hoogtij vierde, die vrijdagavond in Luik present tekenden om een statement te maken'", zo weet Het Laatste Nieuws.

Duizenden euro's aan bommetjes

"De aanwezigheid van de O-Side, inmiddels opgegaan in BCS (Brussels Casual Service), is erg opmerkelijk. Sinds vele jaren komen de meesten immers niet meer naar het Belgische voetbal kijken. Sommigen omdat ze na hun stadionverboden de draad niet meer oppikten, anderen omdat ze simpelweg 'gekalmeerd' zijn. 'De jeugd heeft het overgenomen'."

Tussen de amokmakers zitten mensen uit alle klassen van onze samenleving, zo benadrukt Het Laatste Nieuws. "Wie denkt dat de harde kern van Anderlecht uitsluitend uit de lagere klassen van de samenleving komt: helemaal fout. Net zo goed smokkelden bedrijfsleiders en tandartsen vrijdag dure vuurpijlen - men spreekt van duizenden euro's aan bommetjes, het is onduidelijk hoe dat geld verzameld is - via hun onderbroek naar binnen.

(Lees verder onder de foto)

Cafébazen, bedrijfsleiders en... dokters

"Er zijn cafébazen, dokwerkers en mannen die in de gevangenis gezeten hebben, maar er zijn ook dokters die opereren met een Anderlecht-tatoeage op de bovenarm. Allemaal goeie huisvaders - het zijn geen slechte kerels - sommigen hebben zelfs al kleinkinderen", getuigt een anonieme bron in de krant.

Eens aangekomen op Sclessin maakten de mannen allemaal de klik en begonnen ze met hun protestacties. Met als gevolg dat de topper uiteindelijk stopgezet werd.