De helft van de voedingssupplementen die je online koopt, zijn niet veilig. Dat blijkt uit cijfers van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Er zitten namelijk verboden stoffen in. Het FAVV geeft naar aanleiding van Black Friday op 24 november ook enkele tips om wel veilige supplementen aan te kopen op het internet.
Het is nog nooit zo makkelijk geweest om producten van de andere kant van de wereld te laten leveren bij je thuis. Maar let op met buitenlandse websites. Sommige producten die in het buitenland wel mogen worden verkocht, zijn niet altijd toegelaten in Europa of België. Informeer dus of een product enkel stoffen bevat die hier in België toegelaten zijn. Als dit niet zo is, bestaat de kans dat je pakketje aan de Europese grens wordt tegengehouden en in beslag wordt genomen.
Voedingssupplementen die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt moeten gekend zijn bij de Belgische overheid. Als consument kan je via deze pagina van de FOD Volksgezondheid toegang krijgen tot de lijst van voedingssupplementen die in België gekend zijn.
Indien je in de beschrijving leest dat het product een effect heeft dat te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk ook zo. Voedingssupplementen kunnen geen ziektes genezen of voorkomen. Medische claims, zoals antiviraal, antibacterieel, preventie van kanker … zijn dan ook verboden.
Soms worden valse artsen of medische specialisten door websites ingeschakeld om een product aan te bevelen. De artsen in kwestie worden echter vaak door het bedrijf zelf verzonnen. De gouden regel blijft: wanneer je een voedingssupplement wenst te gebruiken, vraag dan advies aan je huisarts of je apotheker. Een website kan nooit medisch advies geven. Sommige voedingssupplementen kunnen namelijk een wisselwerking hebben in combinatie met geneesmiddelen.
Het spreekt voor zich dat je op het etiket van een product de juiste informatie over de samenstelling en de gebruiksinstructies moet kunnen lezen. Maar nog voor je het product in handen hebt, moet deze informatie terug te vinden zijn in de productomschrijving op de website. Denk maar aan de lijst van ingrediënten, de allergenen, de vermelding "voedingssupplement", en de verschillende verplichte waarschuwingen (zoals het feit dat het product buiten het bereik van kinderen moet worden bewaard, dat het niet kan worden gebruikt ter vervanging van gevarieerde voeding …).
Reviews van de klanten kunnen voor jou als consument interessante informatie opleveren. Maar let op, sommige bedrijven deinzen er niet voor terug om zelf reviews te schrijven voor hun producten. Valse reviews zijn vaak makkelijk te herkennen, omdat ze het product letterlijk de hemel in prijzen. Nogmaals, als iets te mooi is om waar te zijn … dan is het dat waarschijnlijk ook.
Een bedrijf dat zich aan de regels van de online verkoop houdt, zal altijd voldoende informatie over zichzelf weergeven op zijn webshop of Facebookpagina. Online verkopers die een website beheren, moeten een aantal zaken verplicht weergeven. Denk maar aan de naam en adres van het bedrijf, de contactgegevens, het ondernemingsnummer ... De FOD Economie heeft een handig overzicht van zaken die je als consument moet kunnen terugvinden op een webshop.
Wanneer je als consument moeilijk contactgegevens kan terugvinden van de verkoper gaat er best een belletje rinkelen. Vaak willen onbetrouwbare verkopers enkel communiceren via privékanalen zoals Messenger of Whatsapp. Ook als de verkoper zijn naam of adres niet wil geven, ben je beter op je hoede. Een goede tip is om aan de verkoper zijn ondernemingsnummer te vragen. Zo ben je meteen zeker dat de verkoper gekend is bij de Belgische overheid.