Dramatisch voor inzittenden van Titan: Dit gebeurde er bij implosie van duikboot

24 jun 2023, 8:30 Buitenland
230623titanphotonews

Uit onderzoek naar de brokstukken van de Titan, de onderzeeër die betrokken was bij de Titanic-ramp, blijkt dat deze is geïmplodeerd als gevolg van te hoge druk in de diepzee. Een implosie ontstaat door drukverschillen en treedt op wanneer de romp van de duikboot niet bestand is tegen de immense druk van het water op grote diepte.

Per tien meter waterdiepte stijgt de druk met één bar, wat op een diepte van 3800 meter neerkomt op ongeveer 381 bar. Dit enorme drukverschil maakte de zoekactie naar de vermiste onderzeeër zeer moeilijk, zo schrijft Het Nieuwsblad. De implosie van de Titan resulteerde in een schokgolf die zich door het water verspreidde. De exacte oorzaak van de ramp wordt nog onderzocht, maar een kleine scheur of lek in de romp of een slechte hechting kunnen tot een implosie leiden. De buitenkant van de duikboot, gemaakt van koolstofvezel en titanium, plooit naar binnen onder de kracht van de implosie.

De vijf inzittenden van de Titan hadden geen kans om de implosie te overleven, aangezien het proces zich zeer snel voltrekt. De geluidsgolven van de implosie werden vermoedelijk opgevangen door onderwatermicrofoons van de Amerikaanse marine.

Veiligheidsmaatregelen

De ramp roept vragen op over de veiligheidsmaatregelen en het besluit om de Titan op zo'n grote diepte te laten duiken, aangezien de duikboot niet specifiek ontworpen was voor dergelijke diepten. Er waren al waarschuwingen gegeven over de risico's, maar kostenbesparing leek een prioriteit te zijn. Het onderzoek naar de Titan zal hopelijk meer duidelijkheid verschaffen over de precieze omstandigheden van de implosie.