Het denguevirus, ook bekend als knokkelkoorts, wordt wereldwijd verspreid door bepaalde muggensoorten, zoals de tijgermug (Aedes albopictus). Hoewel de ziekte oorspronkelijk voornamelijk voorkwam in delen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië, is het leefgebied van de muggen die dengue verspreiden de afgelopen jaren groter geworden.
Zelfs delen van Europa, zoals delen van Italië, Frankrijk en Spanje, worden nu beschouwd als gebieden waar de mug kan overleven en het virus zich kan verspreiden, zo weet HLN. Er is ook bezorgdheid over de gelekoortsmug (Aedes aegypti), die ook dengue en andere virussen kan overdragen.
Dengue kan variëren van asymptomatische of milde symptomen tot ernstige ziekte. De kenmerkende symptomen zijn acute koorts, pijn in de gewrichten (vandaar de naam "knokkelkoorts"), hoofdpijn, misselijkheid, braken en huiduitslag. Ernstige gevallen kunnen leiden tot orgaanbloedingen en bloedingen van het slijmvlies, wat levensbedreigend kan zijn. Er is op dit moment geen specifieke behandeling voor dengue, maar rust en ondersteunende zorg zijn belangrijk.
Het denguevaccin genaamd 'Qdenga' is onlangs goedgekeurd door het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) en biedt bescherming tegen alle vier de types van het virus. Eerdere vaccins waren alleen effectief tegen één type, waardoor er risico was op ernstigere symptomen bij infectie met een ander type. Naast vaccinatie worden maatregelen zoals het gebruik van insectenwerende middelen met DEET en het slapen onder een muggennet aanbevolen om beten te voorkomen.
Door klimaatverandering en de toename van hittegolven en langere, warmere zomers, kunnen muggenpopulaties die dengue verspreiden zich nu vestigen in gebieden waar ze voorheen niet voorkwamen, waaronder delen van België. Het is belangrijk om waakzaam te zijn en verdachte muggen te melden. Dengue wordt daardoor geen importziekte meer, maar een potentieel risico in Europa waar we ons bewust van moeten zijn.