De Oostenrijkse gezondheidsautoriteit meldt dat er verschillende mensen in diverse landen ziek zijn geworden en zelfs één dode is gevallen na het eten van kebab van kip. Wat is er aan de hand en moeten we ons hier ook zorgen maken?
Volgens het Oostenrijkse agentschap Ages (Agentur für Gesundheit und Ernährungssicherheit) zijn er verschillende mensen ziek geworden van salmonella in kebab van kip. Tussen februari en begin juli werden al zeker 27 mensen ziek in Oostenrijk, waarvan er een zelfs gestorven is. Uit onderzoek bleek dat ze allemaal brochettes uit Polen hadden gegeten.
Polen wist al langer van het probleem en bracht tussen maart en augustus andere Europese landen op de hoogte van de salmonellabesmettingen in de kebab van kip. Ook in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Denemarken en Noorwegen zouden volgens Ages mensen ziek geworden zijn na het eten van de kebab uit Polen.
Niet in België verkocht
Toch hoeven we ons niet meteen zorgen te maken. Het Belgische voedselagentschap FAVV heeft momenteel namelijk geen aanwijzingen dat de producten wel degelijk in België verkocht zijn. Dat heeft het FAVV woensdag laten weten aan Belga.