41.000 euro in de strijd tegen kindhuwelijken en genitale verminking: is het genoeg?

01 feb 2019, 12:02 Politiek
Jo Vandeurzen
Vlaamse minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) wil met een budget van 41.000 euro de strijd aangaan tegen kindhuwelijken en genitale verminking. Maar volgens critici is dat een druppel op een gloeiende plaat.
De Morgen schrijft over het onrustbarende gebrek aan informatie over het aantal minderjarigen die tot een huwelijk gedwongen worden. Een prangend probleem dat te weinig wordt gesignaleerd. Daarbij gaat het niet alleen om kinderen uit het buitenland die asiel willen aanvragen, maar ook kinderen die in ons land geboren zijn. 
Wel zijn er gegevens over genitale verminking, maar die zijn op z’n zachtst gezegd verontrustend. Onderzoek van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen heeft vorig jaar uitgewezen dat er in België maar liefst 17.273 besneden vrouwen en meisjes zijn. 8.644 anderen lopen dan weer het risico om besneden te worden
Het zijn twee problemen die vaak hand in hand gaan, zo zegt Katrien De Koster van vzw Gams (Groep voor de Afschaffing van vrouwelijke genitale verminking): “In sommige gemeenschappen moeten de meisjes besneden zijn om te kunnen huwen. Er zijn ouders die op jonge leeftijd een genitale verminking laten doen, met de beste bedoelingen, omdat ‘mijn dochter anders nooit zal kunnen trouwen’.”
Vorig jaar in juni diende het federale parlementslid Nahima Lanjri (CD&V) reeds een wetsvoorstel in over kindhuwelijken. Om de minderjarige extra te beschermen, beslist de familierechtbank als eerste instelling erover om het huwelijk te erkennen of niet. 
De Vlaamse welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) wil nu inzetten op preventie en sensibilisering. “Het is nodig om gezinnen te sensibiliseren en (potentiële) slachtoffers maar ook de professionals die hiermee bezig zijn te ondersteunen”, aldus Vandeurzen. Daarnaast heeft hij ook een algemeen meldpunt voor kindhuwelijken, liefst op federaal niveau, tot doel. Voor dat alles zet hij een budget van 41.000 euro opzij.
Te weinig, volgens coalitiepartner N-VA. “Ik ben blij dat er eindelijk actie en ondersteuning komt, maar hoeveel meisjes kan je helpen met 41.000 euro?” klinkt de kritische stem van Vlaams Parlementslid Lorin Parys (N-VA). Minister Vandeurzen verdedigt zich tegen de kritiek op het budget: “Wie de problematiek kent, weet dat het vooral van belang is om extra alertheid te creëren.”