Minister van Staat Johan Vande Lanotte pleit voor een staatshervorming. Hij stelt dat België toe is aan een grondige renovatie, en dat dat los moet gebeuren van de onderhandelingen over een federale regering.
Professor Philippe Van Parijs pleit in zijn boek, ‘Belgium, een utopie’, voor een hervormd België met vier deelstaten. Ook de minister van Staat Johan Vande Lanotte is dat idee genegen, omdat de huidige staatsstructuur van ons land gewoon te ingewikkeld is.
Vande Lanotte vergelijkt België met een huis dat sinds 1970 - de eerste staatshervorming - voortdurend verbouwd is. Afbreken moet volgens Vande Lanotte helemaal niet, “maar je moet het strippen en het helemaal renoveren".
Volgens Vande Lanotte correspondeert de huidige staatsstructuur niet meer met de realiteit. Hij ziet bijvoorbeeld dat Brussel sinds de jaren 1970 veranderd is: van een plaats waar Vlamingen en Brusselaars samenkomen, naar een eigen entiteit, met zijn eigen dynamiek, los van Vlaanderen en Wallonië.
Nog een belangrijk punt op de agenda van Vande Lanotte, handelt over meer inspraak van de burgers. Dit zou volgens hem het vertrouwen van de bevolking in de politiek vergroten. Ook pleit Vande Lanotte voor een efficiëntere overheid.
“Wij discussiëren er vaak over hoeveel belastingen moeten betalen: minder belastingen is liberaal, meer belastingen is socialistisch.” Maar er moet volgens Vande Lanotte vooral gekeken worden naar wat men terugkrijgt als men investeert, zoals in het bedrijfsleven.
Om een betere “return-on-investment” te krijgen, pleit Vande Lanotte voor betere controle op de uitgaven. “In de systemen waarin we het meest investeren - de gezondheidszorg en het onderwijs - hebben we het minst kwaliteitscontrole."