Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van een relatie, maar er bestaat geen goed of fout in hoeveel
seks een koppel zou moeten hebben. Volgens therapeut Jessa Zimmerman draait seks niet om het behalen van een bepaalde frequentie, maar om wat beide partners willen en hoe ze hun seksleven vormgeven op een manier die voor hen werkt. Het antwoord op de vraag of een koppel genoeg seks heeft, ligt dus bij henzelf.
In een langdurige relatie verandert het verlangen naar seks natuurlijk. Seksuele opwinding kan afnemen naarmate partners elkaar beter leren kennen en meer vertrouwd raken met elkaar. Hoewel er manieren zijn om het seksleven te stimuleren, blijft het een misvatting dat stellen altijd seksueel actief moeten zijn.
Belangrijk is dat partners met elkaar communiceren en open zijn over hun behoeften en verlangens. Als een van de partners minder behoefte heeft aan fysiek contact, is het belangrijk dit bespreekbaar te maken om onzekerheid bij de ander te voorkomen. Eerlijkheid en goede communicatie zijn essentieel om ervoor te zorgen dat de seksuele tevredenheid de relatie niet in de weg staat.
In golven
Volgens Zimmerman is het normaal dat het verlangen naar seks in golven komt en gaat. Het is belangrijk om alleen seks te hebben als beide partners dat willen en om iets tegen je zin in te doen. Als communiceren over seks lastig is, kunnen sekstherapeuten een waardevolle investering zijn voor de relatie.
Uiteindelijk is er geen algemeen antwoord op de vraag of een koppel genoeg seks heeft. Het antwoord ligt bij de individuen in de relatie zelf, gebaseerd op hun eigen behoeften en tevredenheid.