Het sargassum-zeewier op de stranden in Florida is besmet met de gevaarlijke bacterie Vibrio vulnificus, die necrotiserende wondinfecties kan veroorzaken met ernstige gevolgen zoals amputaties of overlijden.
Deze bedreiging beperkt zich niet tot de Amerikaanse kusten, aangezien het territorium van het bruinwier door klimaatverandering uitbreidt naar warmere zeeën, waaronder ook Europese kusten. De bacterie leeft in het zeewier en gedijt in vervuild plastic dat verstrikt raakt in de drijvende zeewiervelden. Dit plasticafval dat door menselijke activiteit in de oceanen terechtkomt, heeft de zee en het zeeleven bedreigd, en nu lijkt de zee met dezelfde vuiligheid terug te slaan.
Het probleem vormt een vicieuze cirkel waarbij vissen besmette microplastics eten, mensen besmet kunnen raken door het consumeren van besmette vis, en de bacterie kan overleven in uitwerpselen die weer in het afvalsysteem en uiteindelijk in zee belanden. Het opruimen van plasticafval in de oceanen en het verminderen van plasticgebruik en -afval zijn cruciale stappen om de bron van het probleem aan te pakken.
Probleem aanpakken
De Amerikaanse overheid probeert de bacterie te bestrijden door sargassum-zeewier te verzamelen en te vernietigen, maar dit is slechts een reactie op de gevolgen. Het probleem moet dringend bij de bron worden aangepakt om verdere groei van de bacterie te voorkomen. Bioloog Tracy Mincer, verbonden aan de Florida Atlantic University, zegt in Dag Allemaal: "Het is een voedingsbodem voor die bacterie. Er is maar één weg: de ramp die we aan het creëren zijn zelf oplossen. En liefst zo snel mogelijk, want de klok tikt..."