Bouchez: “Kloof is niet tussen noord en zuid, maar tussen links en rechts”

22 aug 2020, 13:00 Politiek
bouchezPHOTONEWS
“Het land is niet geblokkeerd door een tegenstelling tussen Franstaligen en Vlamingen. De kloof bevindt zich niet tussen noord en zuid, maar tussen links en rechts.” Dat heeft MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verklaard in interviews die L’Echo en De Tijd op hun website hebben gepubliceerd.
"Er is geen meerderheid voor de vorming van een rechtse regering. Er is ook geen meerderheid voor de vorming van een linkse regering. Alles wordt geblokkeerd door de opkomst van populisten, PTB-PVDA en Vlaams Belang”, zegt de MR-voorzitter. “Enkel het populisme is als winnaar uit de laatste verkiezingen gekomen. Maar het is erg ingewikkeld om een regering samen te stellen als er geen winnaar is”, zegt de MR-voorzitter.
Bouchez blikt daarnaast ook terug op de rol van zijn partij tijdens verschillende fases van de regeringsonderhandelingen. “Ik wil er u aan herinneren dat ik het was die N-VA weer naar de onderhandelingstafel heeft gebracht, net als de CD&V, want de MR wilde de uitslag in Vlaanderen respecteren. We zijn daar echt voor beloond. Dat geeft echt zin om mensen te helpen."

Regering tegen midden september

Voor het vervolg van de onderhandelingen, zal voor de MR vooral het programma van belang zijn, aldus Bouchez. “Als het is om samen te werken met een N-VA die voor het communautaire gaat, dan wordt het ingewikkeld. Als het is om samen te werken met een N-VA die de belastingen wil verlagen, die werk beter wil belonen en die het werk van de Zweedse coalitie wil voortzetten, dan zeg ik: be me guest!"
Bouchez zegt in het gesprek met L’Echo ook dat hij er “vrij zeker” van is dat België tegen 17 september een volwaardige regering zal hebben. In De Tijd waarschuwt hij wel dat dit niet ten koste van alles mag gebeuren. “Veel ondernemers zeggen me: maak een regering”, zo zegt de voorzitter van de Franstalige liberalen.

Structurele schuld

“Goed, ik kan binnen vijf minuten een akkoord sluiten. Maar dan wel eentje met hogere belastingen, een belasting op vermogen, of hogere bedrijfsbelastingen. We hebben niet koste wat het kost een akkoord nodig. Nee, we hebben een goed akkoord nodig. De mensen die nu het hardste roepen dat er een regering moet komen, zullen de eerste zijn om ze af te branden."
“We moeten vermijden dat we een structurele schuld opbouwen”, zo klinkt het tot slot. “Uitgaven die we eenmalig doen in de strijd tegen de coronacrisis moeten kunnen. Maar uitgaven, zoals in de sociale zekerheid, die jaarlijks terugkomen en stijgen, moeten we absoluut vermijden."